dimarts, 2 de novembre del 2010

Tractament de les notícies

Bé, abans de refer l'activitat del Tractament de les notícies enviem un missatge a l'"algú misteriós" ens havia tret la contrasenya del blog: Ets un malparit, però molt bé no ho has fet perquè ja tornem a tenir blog!!! Fes-t'ho mirar :D

I ara sí, ens posem a treballar per tractar una notícia d'actualitat: La revolta al Sàhara. Com ja sabem, el Sàhara porta 35 anys lluitant per la seva independència. Després de la revolta dels ciutadans que viuen als campaments d'Agdaym Izik (El Aaiún), ahir dilluns dia 8 els soldats marroquins van assaltar els campaments nòmades deixant morts i ferits.

Hem analitzat la notícia des de tres diaris, dos en castellà i un en català. A primera vista el que podem veure és que els tres tracten diferent l'ènfasi de la notícia. A continuació, especifiquem diari per diari:

El País
Portada del diari El país

En aquest diari trobem el titular: Marruecos aplasta por la fuerza la mayor revuelta saharaui, i dos subtituls on ens dóna dos termes importants com són els agents marroquins morts i les Unitats que van atacar. 
Ens explica la notícia amb els punts principals, per després indicar-nos la pàgina on podem trobar la notícia extensa. Trobem moltes referències al nostre país, perquè ens relata els fets des que Espanya tenia el Sàhara conquistat, i ens ofereix les paraules de Trinidad Jiménez, la ministra Espanyola d'exteriors. Per tant, aquest article no és del tot una simple portada esquemàtica que et fa tenir una simple idea sino que et dóna algunes dades. 





Público
Portada del diari Público
Aquest article demostra una manera de redactar totalment diferent a la de El País. És molt més esquemàtic, prefereix donar tres dades importants per donar molta ènfasi a la notícia. Trobem la fotografia en gran, el titular Marruecos incendia el Sáhara i a sota de la imatge, tres línies amb les dades més importants en negreta: el nombre de morts, la influència d'Espanya després de l'accident...Per tant, aquest diari ens donaria menys dades però d'una manera més visual, per poder entrar després a llegir-la i trobar-ho en extens.








El periódico en català
Portada del diari El periódico en català
Per últim, tenim el diari El periódico en la versió en català. Aquí la notícia és molt més esquemàtica, encara més que la de Público. No li dóna tanta importància a la notícia perquè prefereix mostrar una imatge que d'alguna manera "parli per ella mateixa". El titular és ben clar: El Sàhara explota. L'únic subtítol que trobem es troba a sota del titular i ens parla únicament de les reaccions del 
Marroc i les d'Espanya.





Hem comparat una notícia en tres diaris diferents, del mateix país però que tots la tracten d'una manera personalitzada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada