dilluns, 1 de novembre del 2010

RAMON LLULL

Després de tenir molts problemes amb el blog per no poder entrar, et deixem el treball de Llull. 


Biografia
Ramon Llull (Ciutat de Mallorca1232/1233 - 1315/1316) va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí. Va ser el primer que va escriure en llengua romànica per transmetre els seus textos filosòfics, etcètera. Els seus primers trenta-dos anys de vida va viure a la cort de Jaume de Mallorca, fins que a aquesta edat, va tenir, segons ell, cinc aparicions de Jesucrits crucificat on el feia abandonar la seva vida i dedicar-se completament a viure per Déu. Així ho va fer i va anar transmitint la religió cristiana per tot arreu on anava. Per això, a les seves obres es reflexa molt l'amor a Déu.



Obres
Ramon Llull va escriure moltes obres, però les més destacades són:

Arbre de filosofia d'amor (1298)

Llibre de les bèsties (1288)

Llibre de les meravelles (1288-1289)

Blanquerna (1283)

Ars magna (1313)


Aquesta és la portada del Llibre de les Bèsties de Ramon Llull.

Fragment d'obra de Ramon Llull

Ramon Llull

Extracte de l’”Arbre de Filosofia d’Amor” (París, 1298)


Esdevenc Ramon en un bell prat; en lo mig havia un gran arbre e una bella fontana. A l’ombra de l’arbre estava una bella dona molt ornadament vestida, e plorava, planyia e deïa aquestes paraules:

        ¡Ah, trista dolorosa! ¡E com és molt avorrida en esta present vida! Car ciència, ta germana, ha molts servidors qui la prenen per filosofia, e tu n’has pocs, segons ta dignitat e honor.

Ramon venc a la dona, la qual humilment saludà; e la dona agradablement li reté ses saluts. Demanà Ramon a la dona com era apellada, ni per què estava en plants e en plors. –Ramon –dix la dona–, jo som apellada Filosofia d’Amor, e planc e plor per ço car he pocs amadors, e ma germana Filosofia de Saber n’ha molts més que mi.

        Filosofia d’amor –dix Ramon–, ¿què és causa que Filosofia de Saber ha més servidors que vós? ¿Ni per què vós n’havets enveja, pus que ella és vostra sor?

– Ramon –dix la dona–, l’ocasió perquè ma sor ha més servidors que mi, és car los homes, quan comencen aprendre ciències, comencen amar saber per mi, car sens mi no poden amar saber; e com saben les ciències, amen la filosfia d’aquelles, e han-ne feits molts llibres e moltes arts; a adeliten-se en amar les ciències, e no en amar mi ni ma filosofia d’amar, qui es pròpiament de ma essència e natura; e per això quan volen amar, no saben amar mi ni mes condicions, en tan gran virtut com saben entendre veritat de les causes que aprenen; e açò és per ço car estan llongament en aprendre ciències d’enteniment e de veritat, e no en aprendre ciències d’amor e de bontat. E per aiçò se segueix contra mi enjúria e pecat, e gran damnatge a molts amadors de saber; car aitant com mais saben sens amar mi e bontat, aitant han major manera de fer mal e d’enganar e traïr los uns los altres. E per aiçò planc e plor, e estaig en desconhort e tristor. E enveja ni ergull no em fa plorar, mas plor per ço car los de més homes d’est món no saben amar; car si sabien tan bé amar com saben entendre, per mi e per ma sor poria ésser tot lo món ordenat e en bon estament; car lo món s’hauria a la fi a la qual és creat, de la qual fi lo desvien los de més homes d’aquest món.




Comentari del fragment
Creiem que vol transmetre que es valora molt més el fet de ser savi i llest que el d'estimar o ser estimat. La dona plora perquè tot i ser l'estima i l'amor, sent que els homes prefereixen la ciència, escriure...I per això vol donar a entendre que és més important ser savi i llest que el propi amor.





Enllaços
www.francescpujols.org/html/textos/constalecions/ramon.doc


http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_llull


www.mallorcaweb.com/.../llull/index_html.html

  













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada